В Гурково бе осветен възстановеният паметник, белязал пътя на великия руски пълководец генерал

...
В Гурково бе осветен възстановеният паметник, белязал пътя на великия руски пълководец генерал
Коментари Харесай

В Гурково откриха възстановения паметник, белязал пътя на генерал Гурко и неговата войска

В Гурково бе осветлен възобновеният монумент, белязал пътя на великия съветски военачалник военачалник Гурко и неговата войска в местността „ Корията “. Над 30 години това място тънеше в давност, както и паметника в съсипия.

„ За един месец родолюбиви поданици облагородиха пространството и го трансфораха в мемориален комплекс. С признателност за тяхното старание, възторг и  енергия “, сподели кметът на община Гурково Кънчо Папазов на тържественото честване на националния празник, който за първи път се празнува в историческата околност.

Кметът ги удостои с грамоти за потвърдено родолюбие, национализъм и социална интензивност,  проявени при възобновяване на паметника.

„ На Трети март преди 146 години бе подписан Санстефанският кротичък контракт. Той сбъдна фантазията на нашите възрожденци - всички българи да живеят в една свободна страна. Нека помним историята си! Да я описваме на децата и да я предаваме на поколенията, тъй като единствено народ, който помни предишното има и бъдеще “, съобщи Папазов.

Деца, възпитаници и поданици на Гурково уважиха с шествие с националния трикольор паметта на героите за независимост, чиито завещания следват  Генчо Къргов, Стоян Груйчев, Никола Веранов, Иван и Павли Караколеви, Злати Узуна, Михаил Греков и безчет безстрашни хаинчани и смели национални покровители, войводи и поборници, които превеждат отряда на военачалник Гурко през прохода.

Стотиците поданици сервираха в символ на благодарност  към паметното им дело венци и  цветя, отец Цветан отслужи панихида, а сдружението „ Хайдушка чета Войвода Генчо Къргов “ направи инсценировка на исторически моменти.

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР